Estetica Dentara

Ce este estetica dentara?

Estetica dentara se refera la orice serviciu dentar care are ca scop final imbunatatirea aspectului dintilor, gingiilor sau a muscaturii. Ea nu are neaparat o semnificatie functionala, intrucat se bazeaza fundamental pe ameliorarea dentara estetica, incluzand aici culoarea, pozitia, forma, marimea, alinierea sau aspectul general al zambetului.

Aceasta ramura a stomatologiei include:
•    Adaugarea unui material dentar la dinti sau gingii: coroane dentare, fatetare portelanata, grefe gingivale
•    Indepartarea structurii dintelui sau a gingiei: gingivectomie
•    Lucrari care nu implica adaugarea sau indepartarea materialului dentar/structurii dentare/gingiilor: albirea dintilor, albirea cu laser, depigmentarea gingivala
•    Indreptarea dintilor si ameliorarea aspectului fetei

Sa privim mai indeaproape cateva din aceste aspecte care se regasesc si in activitatea cabinetului Profismile.

“Albirea” este poate cel mai cunoscut procedeu de estetica dentara. Exista o multitudine de variante, inclusiv cele din magazine, direct de pe raft, dar tratamentele dentare se evidentiaza ca fiind cea mai sanatoasa si profesionista modalitate de a reda un alb estetic dintilor decolorati.

Albirea cu laser

Albirea cu laser este o astfel de procedura si ea presupune acoperirea gingiilor cu un mulaj din cauciuc, un inalbitor chimic (sigur pentru uzul uman!) fiind aplicat pe dinti. O unda de laser accelereaza procesul de albire, fiind apoi proiectat asupra dintelui. Laserul este cel care activeaza albirea chimica, deschizand culoarea dintelui. Este bine de stiut ca albirea cu laser este de 6 ori mai activa decat orice alta procedura.

Remodelarea Dentara

Remodelarea dentara implica indepartarea unor parti de smalt pentru a imbunatati aspectul dintelui. Este o metoda potrivita pentru a corecta un dinte ciobit sau pentru a corecta lungimea, forma sau pozitia unui dinte, mai ales in cazul unei discrepante dentare. Poate fi folosita pentu a corecta dintii excesiv de lungi sau ciobiti. Smaltul indepartat nu se mai poate inlocui si poate expune uneori dentina. Acest procedeu mai este cunoscut si ca odontoplastie, reconturare si ofera rezultate rapide, fiind o buna alternativa pentru aparatele dentare, in anumite conditii.

Puntile dentare

Puntile dentare se refera la dintii falsi si sunt incluse intre doua coronite de portelan pentru a umple golurile lasate de dintii absenti. Doua coronite sustin puntea dentara, fiind atasata la partile adiacente ale dintelui fals. In acest caz, vorbim despre puntea dentara fixa, folosita pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Ea nu poate fi scoasa, ca in cazul protezei dentare. Igiena orala este fundamentala in cazul puntilor dentare si ele pot dura pana si la 10 ani, atat timp cat sunt intretinute corespunzator.

Fatetele Dentare

Fatetele dentare sunt laminate foarte subtiri, realizate pe comanda din portelan, fiind atasate direct pe dinte. Ele sunt o optiune pentru a acoperi goluri, pentru a ameliora forma sau pentru a schimba culoarea dintelui care nu raspunde corespunzator la procedurile traditionale de albire. Pentru obtinerea rezultatelor, insa, e nevoie de o oarecare reductie dentara.

Implanturile Dentare

Implanturile dentare reprezinta inlocuitorii prostetici ai dintilor lipsa. Trei aspecte majore pot fi incluse aici: implantul in sine, realizat de multe ori din titan (introdus direct in osul dentar), bontul protetic (abutment) si coroana dentara care este conectata la implant prin bontul protetic.

Tratamentul Invisalign

Tratamentul Invisalign reprezinta o alternativa la aparatele dentare metalice si ajuta la spatierea, rezolvarea aglomerarii si a suprapunerii dintilor, pentru a crea zambetul dorit. Aceasta metoda este confortabila, invizibila si foarte usor de intretinut.

Remedierea retragerii gingivale

Remedierea retragerii gingivale implica ridicarea si sculptarea liniei gingivale. Aceasta procedura implica remodelarea tesutului si/sau  sustinerea osului, pentru a crea aspectul unui dinte mai lung si mai simetric.

Dental Bonding

Dental bonding este un proces prin care un compozit dentar, asemanator smaltului, este aplicat pe suprafata dintelui, sculptat, intarit si apoi netezit pentru aspect perfect.

Incrustatiile dentare

Incrustatiile dentare sunt o optiune de a repara dintii degenerati sau crapati. Reprezinta o buna varianta atunci cand umplerea este ineficienta in a repara dintele afectat, iar o coronita ar fi o varianta prea complexa si inutila.

Aspecte importante

Daca in trecut, toate aceste proceduri erau realizate cu aur, amalgam sau alte materiale, astazi acestea sunt realizate in cea mai mare parte din portelan sau alte materiale compozite care imita destul de bine aspectul si structura naturala a dintelui.

Aceste materiale sunt colorate cat mai aproape de coloritul natural al dintelui si sunt lipite de structura dintelui cu adezivi bazati pe rasina. Nu contin mercur iar tehnologia moderna aduce continuu noi materiale si tehnici.