Parodontologie

Parodontologie

Cunoscuta de cei mai multi dintre noi drept “pardontoza”, boala parodontala se refera la inflamatia cronica a tesuturilor care sprijina dintii in os.
Semnele de inceput ale parodontozei sunt de multe ori ignorate, ceea ce atrage riscul crescut pentru pierderea dintilor.
Aceast afectiune dentara este cauzata de activitatea agresiva a bacteriilor din placa si tartrul de pe suprafetele dentare. La acestea se adauga factorul genetic, stressul si, o cauza importanta si surprinzatoare pentru multi, fumatul.

Cand vorbim despre parodontoza?

Aparut frecvent la periaj, masticatie sau chiar spontan, in cazurile mai grave, primul simptom care are trebui sa ne ingrijoreze este reprezentat de sangerarea de la nivelul gingiilor. Cu toate ca este extrem de vizibil, acest simptom este, din nefericire, de foarte multe ori ignorat, ceea ce atrage complicarea si agravarea bolii parodontale.

Identificarea semnelor de inceput ale parodontozei tine si de grija pacientului si cu cat acesta este mai informat, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Colorarea in rosu aprins sau violaceu, retragerea gingiilor (cu “dezvelirea” dintilor, respectiv “alungirea” lor), sunt semne care indica boala parodontala, un consult stomatologic imediat fiind primul pas spre vindecare.

Un miros neplacut la nivelul cavitatii bucale care nu dispare in urma spalarii dintilor si a curatarii cu apa de gura reprezinta un alt simptom de ingrijorare, halena fetida fiind cauzata de continutul pungilor parodontale. Mirosul neplacut va dispare doar prin inlaturarea acesteia.

In momentul in care apare si mobilitatea dintilor, vorbim deja despre agravarea bolii parodontale, suportul osos fiind deja mult diminuat cantitativ. Tot in acest context vorbim si despre migrarea dintilor frontali ca simptom important in parodontopatie.

Care sunt metodele de tratament?

Ca in foarte multe afectiuni dentare, igiena dentara adecvata are un rol major in vindecare. Medicul parodontolog mizeaza nu doar pe instrumentele, metodele sale de interventie terapeutica, dar si pe responsabilizarea pacientului sau.

Tratamentul incepe cu igienizarea cavitatii bucale (detartraj, periaj si airflow) si continua cu analizarea adancimii defectelor osoase, cu ajutorul unor instrumente speciale.

In urma acestor analize, medicul parodontolog va decide daca va apela la detartraj si chiuretaj subgingival in camp deschis, sau va realiza un chiuretaj in camp deschis cu aditie osoasa si reconstructie de cresta alveolara.

Pacientul se implica in mod constant in mentinerea rezultatelor obtinute de medicul parodontolog insa prin controale periodice pentru investigarea starii de sanatate a parodontiului.

Retractia gingivala si bruxismul

Retractia gingivala se refera la expunerea radacinilor dentare determinate de migrarea marginii gingii spre apexul dintelui. Ea apare de cele mai multe ori dupa 40 de ani si poate avea o localizare izolata sau ampla, la nivelul intregii danturi.

Desi exista si alte cauze pentru aparitia retractiei gingivale (traumatisme autor, tratamente stomatologice incorect realizate, acumularea tartrului si a placii bacteriene), boala parodontala este cauza cea mai frecventa pentru aceasta afectiune dentara.

Retractia gingivala este vizibila si de cele mai multe ori trimite pacientul la medicul parodontolog pentru inesteticul creat.

Tratamentul retractiei gingivale este strans legat de cauza bolii, o igiena bucala adecvata putand rezolva afectiunea. Nu se omit insa si alte cauze, masurile de vindecare fiind aparte pentru fiecare caz clinic (indepartarea unor piercinguri, adaptarea lucrarilor stomatologice incorecte etc).

Caracterizat in primul rand prin scrasnitul sau inclestatul dintilor, bruxismul este destul de des intalnit si poate fi diurn sau nocturn, avand insa influente negative asupra cavitatii bucale.

Abraziunea dentara, fractura dintilor, oboseala musculara matinala sunt semne ale bruxismului care nu are insa, nici la acest moment, o cauza clara. O viata stresata, consumul de substante excitante, efectele adverse de la anumite medicamente, ocluzia defectuoasa se regasesc insa pe lista factorilor declansatori in bruxism.

Gutierele de bruxism sunt cele mai la indemana solutii pentru eliminarea bruxismului, dar si gutierele de repozitionare a dintilor pot avea sanse de reusita in anumite situatii.

Injectarea unei cantitati reduse de toxina botulinica este o alta metoda de tratament, ea ameliorand major contractia intensa a muschilor.

UN ULTIM SFAT

Boala parodontala nu este grava dar, ca orice alta afectiune, dentara sau nu, poate fi tratata mai simplu sau mai complex, in functie de stadiul in care se ajunge la medicul parodontolog. Si daca pacientul observa atent primele simptome pe care boala parodontala le transmite si merge imediat la doctor, pasii catre vindecare sunt din start mai putini. Intarziind tratamentul, se poate ajunge la o parodontoza avansata, care poate necesita extractia unor dinti si inlocuirea lor cu implanturi.