Protetica Dentara

Protetica dentara

Avand drept obiect de interes metodele de restaurare morfo-functionala si estetica a aparatului dento-maxilar, protetica a devenit o specialitate a medicinei dentare in jurul anilor 1950 in SUA. Nu mai putin de 50 de tari recunosc azi protetica dentara ca o ramura separate a stomatologiei, aproape jumatate dintre ele fiind din Europa. Protetica dentara se ocupa cu refacerea morfologiei, functionalitatii si a esteticii arcadelor dento-alveolare, prin intermediul unor proteze biocompatibile.
Varietatea acestor proteze biocompatibile este extrem de larga si fiecare dintre ele reprezinta calea de solutionare pentru anumite conditii clinice.

E nevoie de proteze?

Disparitia (din motive variate) a unui dinte atrage cu sine modificari la nivelul intregului apparat dento-maxilar. Dintii de langa cel extras incep sa se incline spre spatiul aparut si micsoreaza acest spatiu. Dintii antagonisti erup in incercarea lor de a veni in contact cu un alt dinte.

De asemeni, osul se resoarbe dupa extractie, iar transformarile de la nivelul dintilor ramasi se concretizeaza in dezgolirea radacinilor, carii, depuneri de tartru, pungi parodontale.

Sesizam, totodata, si o modificare a ocluziei (muscaturii), articulatia temporo-mandibulatra avand si ea de suferit, durerea putand apare ca si simptom.

Masticatia suporta si ea consecintele disparitiei unui dinte, riscul aparitiei unor probleme digestive crescand considerabil.

Toate aceste modificari de la nivelul dento-alveolar sunt amplificate de transformarile (negative) de nivel estetic, care aduc pacientului tristete, depresie, scaderea stimei de sine.

Inlocuirea unui dinte cat mai repede dupa pierderea lui devine, astfel, esentiala si protetica dentara este cea care ne ofera solutiile concrete.

Coroana dentara

In situatia in care partea vizibila a unui dinte este afectata important, o coroana dentara ii poate reface morfologia, functionalitatea, dar ii poate si reda anduranta, puterea.

Materialele folosite in realizarea unei coroane dentare sunt diverse, costurile materialului reflectand durata de viata, rezistenta si estetica finala a coroanei dentare.

Mergand mai concret, o varianta la care puteti apela cu incredere este coroana integral ceramica, folosita mai ales la dintii frontali. Oferind un aspect estetic deosebit, acest tip de coroana este biocompatibila si des intalnita.

Coroana de ceramica pe suport metalic este constituita dintr-o capa de metal invelita de ceramica si este o optiune mai ales pentru dintii frontali si laterali. Este o coroana care dureaza in timp, cu o estetica frumoasa, chiar daca pregatirea ei solicita o slefuire mai accentuata.

Coroana de ceramica pe suport metalic este constituita dintr-o capa de metal invelita de ceramica si este o optiune mai ales pentru dintii frontali si laterali. Este o coroana care dureaza in timp, cu o estetica frumoasa, chiar daca pregatirea ei solicita o slefuire mai accentuata.

In unele cazuri, o varianta mai potrivita este insa coroana dentara de ceramica pe suport de zirconiu. Biocompatibila, extrem de durabila, aceasta coroana nu are nevoie de pregatiri complexe. Estetica sa asemanatoare cu cea a dintelui natural o ajuta se devina o alegere extrem de populara.

Folosita ca o solutie provizorie, coroana de compozit acrilat este importanta pana la instalarea coroanei definitive.

Puntea dentara

In cazul in care este nevoie de inlocuirea unui dinte sau a mai multor dinti, o alta solutie este reprezentata de puntea dentara. Ea poate fi amplasata si pe implanturi, materialele din care se realizeaza fiind foarte variate: ceramica pe suport de zirconiu (estetica incredibila, biocompatibila), compozit/acrilat (pentru puntea provizorie), ceramica pe suport metalic (estetica si foarte rezistenta).

Ancorata pe dintii limitrofi spatiului edentat, puntea dentara fixa implica o pregatire anterioara a dintilor pe care se va sprijini.

Puntea pe implanturi nu se mai sprijina de dintii vecini, ci pe implanturi si are acelasi scop ca si puntea dentara fixa.

Proteza

In cadrul proteticii dentare vorbim despre proteza scheletata si cea mobila.

Proteza scheletata este partial mobilizabila si folosita in edentatii terminale. Este formata dintr-o parte fixa (o punte dentara) si o parte mobila ce se ancoreaza de partea fixa prin sisteme variate, adecvate fiecarei situatii clinice. Se pot utiliza capse, telescoape, culise ca si sisteme de ancorare.

Igiena protezei este esentiala si partea mobila se poate detasa pentru curatare.

Acest tip de proteza este realizat de cele mai multe ori din ceramica pe suport metalic.

In functie de amplitutinea problemei dentare, se poate apela la proteza mobile partiala sau totala.

Protezele mobile reprezinta o solutie incredibila, redand functionalitatea si aspectul estetic. Ele se indeparteaza din cavitatea orala pentru curatare si sunt realizate mai ales din rasina acrilica.

Inevitabila concluzie

Disparitia unui dinte nu mai aduce un gol definitiv si protetica dentara ofera in ziua de azi o mare varietate de solutii care se potrivesc nu doar cazului, ci si bugetului tau.