chirurgia Dentara - urgente stomatologice

Chirurgia Dento-Alveolara

Tratarea prin manopere de interventie chirurgicala a unor afectiuni orale ce influenteaza negativ functionarea aparatului dento-maxilar reprezinta domeniul de lucru pentru chirurgia orala (dento-alveolara). Daca chirurgia dentara obisnuita se ocupa cu reconstructia dintilor si cu instalarea unor dispositive de sprijin, chriurgia dento-alveolara vizeaza afectiunile de la nivelul dintelui, a maxilarului si a tesuturilor limitrofe. Fie ca vorbim despre o extractie, fie despre manopere chirurgicale complexe, echipa Profismile este pregatita pentru a realiza o mare varietate de proceduri chirurgicale dento-alveolare.

Interventii frecvente

Poate cea mai cunoscuta interventie si cea mai practicata, in acelasi timp, extractia dentara este o solutie mai ales in cazul maselelor de minte (“al treilea molar”). Este posibil ca dintii impactati sa fi esuat in a erupe din tesutul gingiei, fiind necesara extractia dentara.

Maselele de minte (molarii de minte) au sanse mai mari de a prezenta astfel de probleme, intrucat maxilarul nu este suficient de larg pentru a le permite sa erupa total din gingie. In cazul in care totusi erup, dispunerea corecta a dintilor este de cele mai multe ori putin posibila.

Pentru extractia unui molar de minte impactat sau a unui alt tip de dinte, chirurgul trebuie sa taie atat prin tesutul moale, cat si prin cel dur. Este nevoie de acest pas ca sa poata ajunge la tesutul care tine dintele de maxilar. Un anestezic local ajuta pacientul sa nu resimta durere, dar este de asteptat ca un oarecare disconfort si o usoara inflamare sa urmeze acestei interventii. Medicul chirurg va prescrie, insa, medicatia necesara pentru rezolvarea unor astfel de consecinte.

Extractie dinte Bacau - Exctractii dinti, masele, molari

Chirugia dento-alveolara se implica si in tratarea tesuturilor care inconjoara si sustin dintele, pentru a indeparta un chist, pentru a realiza o biopsie sau pentru a trata o infectie.

De multe ori, acest tip de chirurgie ia forma chirurgiei preprotetice si poate fi apelata pentru a pregati un pacient pentru protezare. Pacientului i se sculpteaza tesutul gingival si creasta osoasa pentru ca proteza sa poata fi fixata mai bine. Uneori, se poate chiar apela la grefe de piele sau la indepartarea unei parti din osul dentar.

Iata cateva din procedurile chirurgie dento-alveolare mai des intalnite: premolarizarea, rezectia apicala (in cazul in care tratamentul de canal nu este posibil), incizia abceselor normale sau complicate, regularizarea crestelor alveolare, augmentari osoase, redresarea chirurgical-ortodontica a dintilor inclusi (cu sprijinul medicului ortodont), sinus lifting extern si intern (necesar in implantul dentar ulterior, in anumite conditii clinice).

In anumite situatii insa, chirurgia dento-alveolara nu poate cuprinde complexitatea unei situatii si apeleaza la ajutorul chirurgiei de tip BMF (buco-maxilo-faciala). Aceasta din urma se ocupa cu interventii mult mai ample, mergand de la fracturi din zona oro-maxilo-faciala, supuratii de loja, pana la extirparea de tumori.

Indiferent de complexitatea cazului insa, respectarea indicatiilor chirurgului dento-alveolar este esentiala in evitarea unor complicatii ulterioare si vindecarea rapida completa.

Reactii comune in chirurgia dento-alveolara

Anumite efecte ale chirurgie dento-alveolare sunt firesti si nu ridica probleme majore, dar informarea pacientului si de catre pacient a medicului chirurg poate fi majora in sesizarea complicarii unei astfel de interventii.

Cele mai dese reactii sunt durerea, edemul, infectia, trismusul, hemoragia, alveolita postextractionala, luxatia temporomandibulara.

Durerea ca simptom postoperator este poate cel mai des intalnita si poate dura pana la 3 zile, fiind cauzata de incizia fibromucoasei bucale si a trepanarii osoase. Este recomandat ca analgezicele sa fie administrate inainte de trecerea efectului substantei anestezice.

Tumefactia postoperatorie de intensitate medie a obrazului (edemul) apare la 24-48 ore dupa interventia chirurgicala si variaza ca intensitate de la pacient la pacient. Este un simptom mai frecvent in procedurile chirurgicale de durata la nivelul osului alveolar.

Fiecare dintre reactiile ulterioare unei interventii chirurgicale dento-alveolare prezinta semnificatii aparte si este important ca pacientul sa-si informeze medicul stomatolog asupra fiecarui simptom nou aparut.

Diagnosticarea la timp a unor complicatii se poate realiza numai cu sprijinul pacientului, fiecare organism reactionand diferit la interventiile chirurgicale de acest gen.

Medicii echipei Profismile sunt insa abilitati nu doar in a realiza o mare varietate de proceduri chirurgicale dento-alveolare, ci si in a rezolva eventualele complicatii, diminuand, inca de la inceput, reactiile tipice din acest tip de interventii.