
Ortodontie
Cand apelam la ortodontie?
Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri (fixe sau mobile, dar si vizibile sau invizibile) si medicul ortodont este cel care decide care este cea mai buna varianta pentru fiecare caz clinic.
Aparatul ortodontic ajuta nu doar la realinierea dintilor, ci si la cresterea maxilarelor si reantrenarea muschilor. El exercita in fapt o presiune usoara asupra dintilor si maxilarelor si doar medicul ortodont este apt sa decida ce tip de aparat dentar urmeaza sa instaleze.
Anumite tipuri de anomalii sunt solutionate prin aparatul ortodontic, cateva dintre acestea fiind: ocluzia inversa, ocluzia incrucisata, ocluzia deschisa, supraocluzia verticala, inghesuirea dentara. Si in cazul unor dinti distantiali, a supraocluziei verticale, dar si a malocluziei pe linie mediana, aparatul dentar este cel care poate rezolva cu succes situatiile clinice.
Dintii strambi nu cauzeaza doar un aspect inestetic, ci si sunt mai greu de ingrijit, carierea si parodontopatia cauzand pierderea lor prematura. In acelasi timp, dintii strambi oblige muschii masticatori sa realizeze eforturi mai mari, ceea ce atrage dureri de cap, la nivelul gatului, umarului si spatelui, dar si o disfunctie a articulatiei tempo-mandibulare.

Tratamentul ortodontic aduce, astfel, nu doar un aspect mai placut, dar si o mai buna sanatate orala si o rezistenta mai mare a dintilor. El presupune doua etape fundamentale: cel de tratament propriu-zis (repozitionarea dintilor) si etapa de contentie, ce implica mentinerea rezultatului obtinut.
Ortodontia moderna nu se adreseaza doar copiilor, dintii putand fi indreptati la orice varsta.
Tratamentul ortodontic este eficient, dar este de lunga durata, in functie de complexitatea problemelor si dureaza intree 18 si 24 de luni.
Aparatul ortodontic
In functie de complexitatea si specificul cazului tau, medicul ortodont din cabinetele Profismile poate alege un aparat mobil sau unul fix cu brackets (metalici, ceramici, metalo-ceramici sau linguali-Incognito).
Ortodontia moderna a adus nu doar o rezolvare a cazurilor si pentru adulti, ci si o mai mare diversitate de optiuni, aparatul fix aplicat pe fata interna a dintilor, absolut invizibil, fiind o astfel de optiune.
Aparatele ortodontice invizible sunt realizate prin scanarea si analizare computerizata a suprafetelor dentare, reprezentand cea mai performanta tehnica linguala in ziua de azi.
Tratamentele ortodontice linguale prin tehnica Incognito pot rezolva orice problema de aliniere dentara, spatiere dentara, ocluzie si sunt o optiune ideala pentru clientii cu o viata sociala si profesionala intensa.
Instalarea unui aparat ortodontic atrage o raspundere importanta din partea pacientului care trebuie sa urmeze anumite reguli pentru intretinerea lui, dar si pentru realizarea, in continuare, a unei igiene dentare corespunzatoare.
Daca aparatul dentar fix presupune folosirea unei periute speciale interdentare si evitarea unor alimente, aparatul dentar mobil trebuie purtat doar 20 de ore pe zi si scos in timpul activitatilor sportive si al meselor.
Aceste reguli sunt completate de igienizarea corecta a cavitatii bucale si a aparatului (mobil), de aceea informarea si responsabilitatea pacientului sunt fundamentale in succesul aparatului dentar.