
Endondontia
Prin tratamentul endodontic se indeparteaza tesuturile inflamate sau necrozate, dar si resturile organice din canalele radiculare, ele urmand a fi obturate cu ajutorul materialor biocompatibile.
Procedurile endodontice din cabinetele Profismile sunt variate si complexe, fiecare caz beneficiind de cea mai optima solutie.
O scurta enumerare cuprinde tratamentul pulpar, chirurgia apicala, albirea dintilor tratati endodontic, hemisectia, amputatia radiculara, tratamentul si retratamentul endodontic.

Ce implica tratamentul endodontic?
Tratamentul endodontic presupune un ciclu de proceduri care redau sanatatea pulpei dentare. Primul pas consta in diagnosticarea corecta, realizata in urma analizarii istoricului medical, dar si a relatarilor pacientului, a radiografiilor dentare si a examinarii intra si extra-orale propriu zise.
Acest tip de tratament se realizeaza cu precadere pe dintii importanti din punct de vedere estetic si functional.
Atunci cand pulpa dentara afectata nu se mai vindeca, inflamandu-se repetat si chiar necrozandu-se, devine necesara obturatia de canal radicular (“scoaterea nervului”). Prin extirparea pulpei se diminueaza riscul raspandirii inflamatiei si a infectiei la tesuturile limitrofe.
Repetarea terapiei endodontice pe un dinte cu canalele radiculare obturate poarta numele de retratament endodontic si are ca tinta indepartarea cauzelor ce au atras esecul tratamentului initial, precum si conservarea dintelui.
Parte integranta a endodontiei, rezectia apicala presupune indepartarea apexului (varful radacinii dintelui si a tesuturilor apropiate, infectate deja), fiind utilizata ca o ultima solutie, tratamentul si retratamentul endodontic esuand.
Atunci cand pulpa dentara se infecteaza si se descompune, din cauza bacteriilor de putrefactie, asistam la gangrena pulpara. Mortificarea pulpei, din cauza unor agenti fizico-chimici agresivi este cunoscuta sub denumirea de necroza pulpara, iar tratarea celor doua afectiuni (gangrena si necroza pulpara) intra, de asemeni, sub aripa endodontiei.

Daca situatia medicala o cere, in cabinetul stomatologic se poate efectua si pulpectomia (extirparea vitala), o interventie endodentica chirurgicala prin care se elimina pulpa dentara infectata.
In cazul unei parodontite apicale acute, medicul stomatolog din echipa Profismile poate efectua si un drenaj endodontic prin care se indeparteaza secretiile purulente, resturile pulpare, dar si dentina afectata din canalele radiculare.
Alte proceduri endodontice practicate in cabinetele Profismile sunt chiuretajul periapical, prin care se elimina tesutul infectat din zona periapicala (fara rezectie apicala), dar si obturatia de canal retrograda, prin care se obtureaza varful radacinii unui dinte, in cadrul unei rezectii apicale si a chiuretajului periapical.
Fie ca se panseaza pulpa dentara cu o substanta antiseptica si antiinflamatoare (coafaj direct), fie ca se elimina tesuturile carioase ce atrag expunerea camerei pulpare, prin inserarea unor agenti de coafare si o obturatie temporara (coafaj indirect), procedurile endodontice din cabinetele Profismile sunt realizate profesionist si responsabil, de fiecare data. Cu ajutorul microscopului dentar, interventii care durau mai multe sedinte se pot acum efectua intr-o singura sedinta.
Cum stiu daca interventia endodontica a reusit?
Unii pacienti sesizeaza o usoara inflamare in cazul unui tratament de canal, ceea ce aduce o oarecare ingrijorare. Un dinte mort contine insa bacterii moarte in pulpa dentara moarta si, prin tratament, bacteriile sunt impinse in exterior. Inflamarea este o reactie fireasca a tesutului din jur, pacientul neavand motiv de ingrijorare. Aceasta reactie poate dura chiar si o saptamana.
Stii ca o obturatie de canal este reusita cand materialul de obturatie umple tridimenisional si etans spatiul dat de canalele radiculare largite initial prin tratamentul mecanic. O radiografie dentara nu trebuie sa evidentieze goluri, lipsuri de material de obturatie. De asemeni, materialul folosit pentru obturare trebuie sa fie neresorbabil, bioinert si neiritant.