Microscopul dentar la ProfiSmile
Utilizat in medicina inca din secolul al XIX-lea, microscopul si-a demonstrat eficienta din ce in ce mai mult, versatilitatea sa permitand adaptarea lui la nevoile diferite din variate specializari ale medicinei. Rezultatele s-au imbunatatit din ce in ce mai mult, microscopul devenind astazi un instrument firesc pana si in cele mai neobisnuite zone de medicina.
De ce microscop in stomatologie?
Microscopul dentar este capabil sa ofere o vizibilitate superioara asupra detaliior prin intermediul abilititatii sale de iluminare si augmentare. In final, un medic stomatolog vede mai bine ceea ce trateaza atunci cand foloseste microscopul dentar.
Miscroscopul dentar este frecvent utilizat mai ales in endodontie, tratamentul endodontic sub microscop fiind demonstrat deja a avea efecte durabile in timp asupra pacientilor. Precizia din tratamentul endodontic cu ajutorul microscopului ofera ocazia salvarii unor dinti care nu ar mai fi supravietuit in mod obisnuit.
Si protetica dentara beneficiaza insa de pe urma folosirii microscopului dentar. Medicul stomatolog este capabil sa realizeze preparatii minim invazive si de mare acuratete la nivelul dintelui, in cadrul unui tratament protetic corespunzator, atunci cand foloseste microscopul. Slefuirea dintelui suport din lucrarea protetica (bontul) implica o invaziune diminuata atunci cand se foloseste microscopul dentar, dar precizia este maxima. Marginile preparatiei devin mult mai nete si riscul pentru afectarea gingiei sau a parodontiului este mult micsorat.
Chiuretajul gingival este mai facil de realizat cu ajutorul microscopului dentar, iar verficarea adaptarii marginale a lucrarilor de la nivelui dintelui devine mult mai simpla.
Cel care are cel mai mult de castigat de pe urma folosirii microscopului dentar intr-o mare varietate de manopere este pacientul, lucrarile protetice corecte, adaptate pe dinte crescand durata de viata a dintelui pe arcada.
Folosirea microscopului in lucrarile protetice nu face decat sa imbunatateasca estetica si calitatea lucrarii dentare.
Microscopul dentar vs. lupele dentare
Lupele dentare sunt inca folosite destul de frecvent pentru augmentare si sunt realizate intr-o mare varietate de modele, putand oferi marirea imaginii de pana la 6.5 ori. Avantajul obtinerii unei imagini marite vine insa cu niste dezavantaje, care sunt demne de mentionat:
- Lipsa pozitiei fixe. Medicul realizeaza miscari fine ale capului ce determina alterarea campului operator marit, determinand senzatii de ameteala, dureri ocular si de cap
- Nevoia schimbarii constant a lupei pana la obtinerea imaginii dorite.
Spre deosebire de lupele dentare, microscopul dentar augmenteaza si transmite lumina prin fibra optica la campul operator, oferind posibilitatea unei acurateti marite, in conditii de vizibilitate mult ameliorate prin comparatie cu privirea directa.
Stomatologia asistata de microscop este utilizata in Romania de cativa ani, tratamentele endodontice asistate de microscop fiind cea mai complexa metoda de lucru la momentul actual in materie de endodontie.
Acesta tehnica inovatoare implica prezenta nu doar a microscopului dentar in cabinetul stomatologic, dar si a unor diverse dispozitive obligatorii pentru folosirea acestor tratamente stomatologice de noua generatie.
O privire cu microscopul a microscopului dentar
Un microscop endodontic este capabil sa mareasca de pana la 22 de ori, oferind si o lumina suficient de puternica astfel incat medicul stomatolog observa detalii insesizabile cu ochiul liber. Calitatea impresionanta a imaginii este cauzata de iluminarea coaxiala (sursa de lumina este orientata, de aceasta data, pe aceeasi directie in care priveste si medicul, riscul aparitiei umbrelor fiind nul). Culorile redate sunt de mare acuratete si medicul poate sesiza si cele mai fine detalii. In urma folosirii microscopului dentar, medicul poate salva dinti care inainte nu ar fi putut fi salvati.
Numarul cazurilor de complexitate crescuta, cu un prognostic nefavorabil, este in continua descrestere. Astfel, un tratament de canal realizat cu ajutorul microscopului poate oferi functionalitatea dintilor pacientului, tinand la distanta si posibilele complicatii ulterioare, atata timp cat ingriirea este corespunzatoare. Obturatia de canal cu ajutorul microscopului dentar se poate rezolva azi intr-o singura sedinta, ceea ce bucura pe orice pacient.
Sa nu uitam de camera video incorporata, imaginile observate cu microscopul putand fi redate pe un monitor astfel incat pacientul vizualizeaza dintii sai la dimensiuni marite. Comunicarea medic-pacient este mult ameliorata si medicul poate explica mai detaliat, pentru o mai buna intelegere de catre pacient a tratamentului dentar ce urmeaza a fi aplicat.
Nu doar acuratea si siguranta tratamentului dentar cresc prin folosirea microscopului, dar si confortul medicului. Acesta are o pozitie corecta si eficienta, dar si pacientul are de castigat, tratamentul dentar devenind mai usor de realizat.
Poate cel mai important atu al microscopului dentar pentru multi pacienti este cel legat de durata tratamentului stomatologic care este mult redusa odata cu folosirea microscopului. Atat timp cat este folosit corect, microscopul dentar inseamna mai multa precizie, mai putina durere si… mai putin timp pe scaunul din cabinet.
Ce specialitati stomatologice folosesc microscopul dentar?
In endodontie, microscopul a insemnat o schimbare majora, medicul avand posibilitatea vizualizarii directe (si nu doar folosirea simtului tactil), numarul manoperelor de mare acuratete crescand vertiginos.
Microscopul dentar este util si in cadrul implantului dentar, permitand verificarea precisa a conturului gingival si inlesnirea procedurilor de sinus lift.
Si parodontologia are de castigat de pe urma folosirii microscopului dentar, datorita lui fiind posibila indepartarea complete a tesutului necrotic in timpul operatiilor cu lambou.
Chirurgia dentara este mai facila datorita microscopului care da medicului sansa de a realiza incizii de mici dimensiuni, de a executa suturari extrem de fine. Durerile postoperatorii sunt astfel mult diminuate,
iar vindecarea este mai rapida. Indepartarea firelor de sutura se va face, de asemeni, mult mai curand.
Si terapia dentara are de castigat, microscopul dentar permitand verificarea si eliminarea complete a dentinei alterate, dar si verificarea adaptarii marginale a obturatiilor.