Profilaxia Dentara
De ce este nevoie de profilaxia dentara?
Cand vorbim despre profilaxia dentara, este necesar sa vorbim si despre principalele cauze ale afectiunilor dentare care fac necesara existenta profilaxiei dentare.
Evident sau nu, cel mai important factor in declansarea cariei dentare si a bolii parodontale este factorul infectios, aici referindu-ne la microbii sau bacteriile aflate in placa dentara. Practic, in absenta microbilor, nu putem vorbi nici macar despre aparitia imbolnavirii dentare si parodontale, de aceea “lupta” cu acestia trebuie sa fie continua si corespunzatoare.
Un alt factor decisiv in aparitia cariilor dentare si a afectiunilor pardodontale este constituit de factorul alimentar.
Cele 4 mari categorii de alimente (protein, lipide, glucide si vitamin) au atat beneficii, cat si influente negative asupra organismului uman (consumate in exces), dintre toate remarcandu-se glucidele, cu cea mai nociva potenta asupra danturii. Glucidele ajuta bacteriile de pe dinte sa se hraneasca, influentand deopotriva si placa dentara.
Din nefericire, mostenirea genetica este de asemeni importanta in afectiunile dentare si calitatea tesutului dento-parental, a smaltului si a dentinei este majora in aparitia/sau nu a cariilor. Cu cat acestea sunt mai dure, cu atat mai mic este riscul de aparitie a cariilor dentare.
Aceasta nu inseamna ca nu exista metode de intarire a smaltului dentar si profilaxia dentara include si metode de profilaxie care merg tintit pe cresterea duritatii smaltului dentar.
Fiecare dintre metodele de interventie din profilaxia dentara actioneaza asupra fiecareia dintre categoriile de factori mentionate, scopul fiind insa comun: diminuarea riscului de aparitie a cariei dentare si a bolii parodontale, care pot duce la tratamentul de canal, implant, proteza, sau unele forme de chirurgie dentara.
Care sunt metodele profilaxiei dentare?
Cea mai importanta metoda a profilaxiei dentare ce tine de factorul infectios apartine, de fapt, pacientului si ne referim la igiena orala. O igiena orala corecta ajuta la indepartarea placii dentare si practic este de datoria pacientului sa o realizeze constant si corespunzator.
Realizat cu instrumente mecanice care elimina placa dentara, periajul profesional este o metoda de profilaxie dentara efectuata exclusiv in cabinetul stomatologic. Placa dentara se depune, practic, dupa fiecare masa si periajul profesional devine mai puternic in asociere cu igiena bucala corespunzatoare.
O metoda extrem de eficienta de preventie a stagnarii microbilor in santurile si fosetele molarilor si premolarilor este sigilarea santurilor si a fosetelor. Sigilarea implica realizarea unor obturatii cu materiale fluide ce blocheaza santurile si fosetele dentare, accesul microbilor si al bacteriilor catre santuri si fosete devenind mult limitat.
Detartrajul reprezinta procedeul de indepartare a tartrului dentar, aparut prin calcifierea placii dentare si continand un numar impresionant de microbi. In contextul unei danturi sanatoase, este de dorit ca detartrajul sa fie efectuat de 2 ori pe an. Realizat cu instrumente speciale, bazate pe ultrasunete, detartrajul nu este dureros si este desfasurat profesional in cabinetele Profismile.
O metoda extrem de eficienta de preventie a stagnarii microbilor in santurile si fosetele molarilor si premolarilor este sigilarea santurilor si a fosetelor. Sigilarea implica realizarea unor obturatii cu materiale fluide ce blocheaza santurile si fosetele dentare, accesul microbilor si al bacteriilor catre santuri si foseste devenind major limitat.
Controlul regulat la medicul stomatolog implica si depistarea si tratarea cariilor incipiente. Aceasta metoda incetineste evolutia cariilor si minimizeaza riscul complicatiilor. O carie mai mica este mai simplu si mai ieftin de tratat si complexitata cariei aduce nu doar metode de tratament mai ample, ci si costuri mai mari pentru pacient.
Cand vorbim despre profilaxia factorului alimentar, lucrurile devin mai greu de controlat si de aplicat. Medicul stomatolog nu poate monitoriza, in fapt, aportul zilnic de zahar al fiecarui pacient, metoda avand titlu de recomandare, de limitare a consumului de dulciuri.
In ce priveste profilaxia pentru terenul dentar, metodele folosite vizeaza cresterea rezistentei smaltului dentar. Fluorizarea este una dintre cele mai eficiente metode din aceasta categorie.
Esentiala pentru o dantura sanatoasa este fluorizarea realizata inca de la nastere, pana la 12 ani, in perioada de formare a dintilor definitivi. Odata administrat pe o perioda lunga de timp, fluorul intra in componenta smaltului dentar, ajutandu-l sa devina mai puternic si mai rezistent.
Medicul stomatolog este cel care prescrie pastile care au un continut optim de fluor, asigurand doza zilnica recomandata (1mg/zi). Acest capitol este in continuare motiv de controverse intre medicii stomatologi, punandu-se in balanta riscuri/beneficii in urma administrarii pe termen lung a pastilelor cu fluor. Atat timp insa cat dozajul este cel potrivit, reactiile adverse sunt inexistente.
Profilaxia prin fluorizare se poate efectua si prin alte metode specifice, in cadrul cabinetului stomatologic. Beneficiile nu sunt insa esentiale intrucat fluorul actioneaza asupra dintilor dupa ce acestia s-au format deja.