Medicul tau stomatolog in Bacau
O viziune din interiorul cabinetului stomatologic
mai 24, 2017

Ghid Orientativ Despre Implantul Dentar

Baba Cloanta Dinti Noi

Ajutand-o pe Baba Cloanta sa-si recapete dintii/ Ghid orientativ despre implantul dentar

Apuse sunt zilele cand un dinte, odata disparut, strica imaginea pentru vesnicie, oricat de necesara ar fi fost ea pentru “personajul cel rau”. Este greu sa zambesti (nu atat greu, cat neplacut) atunci cand iti lipsesc ceva dinti din gura si chiar eviti sa vorbesti cand lipsurile tale tin doar de estetica dentara (in mod ideal 🙂 ).

Si da, poate nu ti-ai propus sa slabesti, dar absenta dintilor atrage si imposibilitatea de a te hrani corespunzator- mai ales daca merele (practic cea mai buna reclama pentru o dantura sanatoasa) sunt fructele tale preferate.

Solutia nu vine de la Zana Zanelor, insa, ci de la implantul dentar (de asemeni cu puteri magice, daca pastram tonul povestii) care inlocuieste dintele lipsa, redandu-ti pofta de a zambi, vorbi si de a musca chiar si din proverbialele mere.

A fost odata ca niciodata…

Implantul dentar este de fapt un dinte artificial (vrajit 🙂 ) ce se amplaseaza pe dantura. El poate fi realizat din materiale metalice si ceramice ce se potrivesc maxilarului, implantul fuzionand cu osul pentru a sustine coroana, puntea sau proteza completa.

Exista doua mari categorii de implant: cel plasat in os, cel mai comun de altfel, cunoscut ca implantul endostal si implantul subperiostal, instalat pe os,  folosit la pacientii ce nu au inaltimea osoasa potrivita, neputand purta proteze dentare.

Doar pentru zambet si o gura de mar…?

Implanturile dentare aduc nenumarate avantaje si milioane de implanturi sunt realizate in fiecare an. Trecand peste motivele evidente (masticatie potrivita, vorbire, rol estetic), implanturile dentare vin si cu alte avantaje.

Nu trebuie sa-ti faci griji despre cum iti vei peria implantul dentar; periajul si igiena lui sunt la fel ca in cazul dintilor naturali (deci, fara pahare cu solutii speciale sau lipici ca in cazul protezei dentare).

Implanturile dentare nu au nevoie de sprijin din partea dintilor vecini, astfel incat nu se pierde nici o structura a dintelui.

Stabile si sigure, implanturile dentare raman la locul lor si nu aluneca- la fel ca dintii naturali, in cazul unei dentitii sanatoase. Ba mai mult, implanturile opresc deplasarea dintilor vecini, mentinandu-ti conformatia fetei.

Felicitari! Esti selectat pentru instalarea unui implant dentar!

Nu toti pacientii pot apela la implantul dentar si doar absenta dintilor nu reprezinta un argument suficient la instalarea unui implant.

CUM AJUTA IMPLANTUL DENTAR

Este nevoie ca gingiile tale sa fie sanatoase, acesta fiind semnul ca exista suficient os ce sa sprijine cu success implantul. In cazul in care exista niste minusuri in acest sens, exista solutii si osul maxilar poate fi construit inainte de implantare.

Evident, implantul dentar poate fi realizat doar daca esti sanatos, cat mai sanatos, ca sa zicem lucrurilor pe nume. Diabetul, leucemia, fumatul, sunt conditii care au un cuvant major de spus in vindecarea dupa un implant, existand chiar si riscul pierderii in totalitate a dintilor.

Si totusi…o sa te doara?

Instalarea unui implant dentar se realizeaza cu anestezie locala si poate fi urmata de cateva umflaturi, durere vaga, dar medicamentele prescrise pot ameliora aceste simptome. Este evident ca alimentatia joaca un rol important in procesul de vindecare si ar trebui sa te rezumi la supe caldute si alimente moi.

Osul si implantul vor incepe sa creasca impreuna, implantul fiind acoperit de gingie. Medicul stomatolog trebuie sa descopere implantul si sa introduca un guler de vindecare.

Acest proces nu se grabeste si colaborarea intre medicul stomatolog si chrirugul dentar este esentiala.

Si-au trait fericiti pana la adanci batraneti…

Implanturile dentare pot dura o viata si, atat timp cat mergi regulat la stomatolog, nu te abati de la o igiena corecta, nu ar trebui sa-ti faci griji pentru implanturi. Regulile sunt aceleasi: periaj dentar de cel putin doua ori pe zi, niciodata sub 2 minute, folosirea regulata a atei dentare, dar si a apei de gura antimicrobiene.

Este posibil ca pana la instalarea implantului dentar sa stai de vorba ceva mai mult cu stomatologul tau, cu chirurgul dentar, dar interventia este ampla si invaziva si doar o privire detaliata asupra cazului tau poate scoate la iveala cea mai buna solutie pentru tine. Care poate sa nu fie, in final, un implant dentar in Bacau.

 

 

Save

Comments are closed.