Baba Cloanta Dinti Noi
Ghid Orientativ Despre Implantul Dentar
mai 24, 2017
Un Mar Pe Zi
Nu Doar Un Mar
mai 24, 2017

O viziune din interiorul cabinetului stomatologic

Medicul tau stomatolog in Bacau

Demolatorii de mituri
O viziune din interiorul cabinetului stomatologic

Stomatologia exista mai ales pentru a salva, pe cat posibil, dintii naturali sanatosi pentru cat mai mult timp, daca nu pana la adanci batraneti. Pentru asta, e nevoie ca profesionistii sa ne aminteasca, obsesiv si niciodata prea mult, sa ne periem corect dintii, sa folosim regulat ata dentara, dar si apa de gura.

Cateodata, insa, din motive variate, nu este suficient sa faci doar asta  si este o chestiune de timp pana cand ajungi la stomatolog pentru o procedura dentara, fie ea si una banala.

Din multitudinea de interventii care se petrec in cabinetul dentar, sunt insa cateva care “infioara” mai toti pacientii, devenind legendare pentru groaznicele momente pe care le aduc cu ele.

Daca inca citesti, inseamna ca esti suficient de curios incat sa vezi care dintre aceste legende au sau nu un sambure de adevar. Si, mai ales, daca vei dai cu bir cu fugitii cand medicul tau te va anunta sec “Va trebui sa facem o obturatie de canal!”

Clasamentul, asa cum il vedem noi

Am deconspirat putin si obturatia de canal este una dintre cele mai temute interventii dentare (din motive pe care, evident, nu prea le intelegem).

Primul motiv pentru care mai toti se tem este presupusa durere asociata acestei interventii. Un alt motiv ar fi ca obturatia de canal este, de fapt, o “portita” pentru o ulterioara imbolnavire dentara. Aceste doua mituri sunt cele mai populare, dar, cu cat intelegi mai bine ce inseamna, de fapt, obturatia de canal, cu atat vei deveni mai sceptic data viitoare cand cineva iti povesteste despre trauma din aceasta interventie.

Obturatia de canal nu este urmata de nici o durere ba, dimpotriva, amelioreaza durerea. Este adevarat insa ca acest mit vine din epoca de inceput a interventiei, dar tehnologia moderna din stomatologie si anestezie aduc confort pana si celui mai temator pacient.

Cand un pacient se plange de durerea de dinti, obturatia de canal este cea mai buna metoda de a o ameliora, prevenind si chiar eliminand riscul pierderii prin extractie a dintelui bolnav. Aceasta procedura elimina tesutul bolnav ce determina durerea si nu dintele in intregime. Nu-i asa ca vezi cu alti ochi acum obturatia de canal?

Chiar daca multi pacienti nu inteleg de ce medicul stomatolog sugereaza extractia unui dinte care ar trebui sa ramana pentru totdeauna acolo, extractia dentara ramane o solutie argumentata in multe situatii. Poate insemna, uneori, ultima varianta de rezolvare in cazul in care cavitatea ta bucala este aglomerata de infectii, cu risc major de extindere a acestei infectii.

Este foarte posibil ca medicul stomatolog sa extraga un dinte pentru a pregati cavitatea bucala pentru ulterioare proceduri ortodonte sau pentru a alinia corect dintii. Uneori, dintii tai naturali sunt pur si simplu prea mari pentru gura ta!

Extractia dentara poate urma si o obturatie de canal care a esuat intrucat antibioticele nu au mai functionat, infectia nefiind eliminata si ajungand la un nivel profund in radacina. Asta ca sa nu mai vorbim despre situatiile in care sistemtul tau imunitar este slabit (din alte motive medicale), riscul infectiei devenind alarmant.

Medicina moderna aduce insa cu ea posibilitati diverse si eficiente de a minimiza disconfortul tau in timpul extractiei dentare. O injectie cu un anestezic local amorteste zona din care va fi extras dintele. In cazul in care e vorba de mai mult de un dinte, se foloseste o cantitate mai mare de anestezic si chiar anestezia generala. Acest prim pas anuleaza orice durere asociata interventiei despre care se tot vorbeste pe holurile cabinetelor stomatologice. Desigur, lucrurile se modifica putin odata cu trecerea efectului anestezicului, dar medicamentele prescrise amelioreaza major orice durere vaga de dupa interventie.

Aparatul dentar ortodontic este, poate, cea mai neinteleasa legenda de catre noi, medicii stomatologici pentru ca, pur si simplu, nu intelegem cum de s-a asociat aceasta procedura cu imaginea celor care sunt mai mereu luati peste picior in curtea scolii.

Aparatul dentar ortodontic este cea mai potrivita solutie pentru un zambet frumos si, da, este cel mai des folosit la copii. Sunt insa multi adulti care apeleaza la aceasta metoda si lista motivelor este destul de lunga: dinti absenti, muscatura defecta, nealinierea corecta a maxilarelor etc.

Ceea ce aduce nou medicina moderna este insa faptul ca aparatul dentar ortodontic nu se mai realizeaza doar din metal si ca estetica lui a fost mult ameliorata. In final, aparatul dentar este un semn ca tie chiar iti pasa de cum este dantura ta!

Zilele in care, odata ce ai pierdut un dinte, ramaneai cu …un dinte lipsa, sunt de mult apuse. Din fericire, stomatologia a gasit o solutie si pentru asta si este cunoscuta ca “implant dentar”. Multi pacienti insa isi imagineaza ca implantarea dentara se realizeaza brutal, impotriva vointei pacientului, eventual si legat de maini pentru asigurarea succesului.

Multi se gandesc ca implantarea nu se incheie asa usor si ca perioada de recuperare este ea insasi dureroasa si lunga in timp.

De fapt si de drept, in momentul in care se realizeaza implantul dentar nu simti nimic. Medicul tau stomatolog (si nu doar el, desigur) considera aceasta procedura ca fiind una chirurgicala, apeland la anestezie locala. Desigur, odata anestezia trecuta, este posibil sa simti o durere difuza in zona gingiilor, dar procesul de recuperare este mai degraba unul inconfortabil, si nu dureros. El poate dura intre 2 si 6 luni, in functie de reactia organismului tau, iar durerea nu este un simptom tipic procesului de recuperare. Si nu, nimeni nu va sesiza ca ai implanturi dentare (atat de natural arata!)

Cat in ceea ce priveste costurile, opiniile difera intrucat medicul stomatolog a dezvoltat planuri care sa te ajute in plata etapizata a implantarii dentare, scutindu-te de efortul efectuarii unei singure (si consistente) plati.

O concluzie fireasca

Nu mai pleca urechea la toate zvonurile si ai incredere in noi. Medicul tau stomatolog este aici ca sa te ajute, nu ca sa-ti provoace, fara vreun motiv aparent, o incredibila durere 🙂 .

Comments are closed.